Бившият македонски премиер Димитър Ковачевски подаде оставка от председателския пост на Социалдемократически съюз

...
Бившият македонски премиер Димитър Ковачевски подаде оставка от председателския пост на Социалдемократически съюз
Коментари Харесай

Ковачевски подаде оставка като председател на СДСМ

Бившият македонски министър председател Димитър Ковачевски подаде оставка от председателския пост на Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/.

В сходство с Устава на партията той инициира свикването на Конгреса на СДСМ за анализиране на изборните резултати и изложение на доверие в партийните органи, определени от Конгреса.

„ На парламентарните и президентските избори СДСМ претърпя проваляне, което ѝ нанася тежък удар освен от страна на жителите, само че и от страна на симпатизантите, както и някои от членовете на партията. Отговорност носим както аз, по този начин и управлението на партията, а също и всички назначени и определени чиновници, в това число всички партийни функционери на локално и централно равнище. В реалност никой не е лишен от отговорност “, съобщи Ковачевски.
Бившият министър председател на Северна Македония прикани спечелилите в изборите (ВМРО-ДПМНЕ) да продължат по пътя на евроинтеграцията и акцентира, че блокирането на пътя към Европа ще сътвори етническо напрежение в страната.

„ Блокирането на пътя към Европа освен ще докара до доста намаление на виталния ни стандарт, само че и ще ускори етническото напрежение в страната. Ще наруши връзките със съседите ни и ще ни изложи на риск за сигурността, който никой не може да реши какъв брой огромен може да бъде. За страна като РСМ няма приблизително състояние. Няма игра с два стола. Тя е или напред, или обратно. Мястото на РСМ е в НАТО и в Европейски Съюз. Мястото на македонците е в Европейски Съюз - място, където принадлежат и всички останали жители на Северна Македония, без значение от тяхната етническа или религиозна принадлежност “, добави Ковачевски.

Припомняме, че ВМРО-ДПМНЕ нанесе тежка загуба на до момента ръководещия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарния избор, който се организира на 8 май. Формацията на Християн Мицкоски завоюва 58 мандата в 120-местното македонско Народно заседание срещ едвам 18 за СДСМ.

Димитър Ковачевски управляваше Северна Македония в интервала 16 януари 2022-28 януари 2024 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР